Duik op vliegtuigwrak

door | 09/10/2016

joker-web vliegtuigwrak-web

Op 8 oktober 2016  hebben we rond 12:15 de boot te water gelaten bij de Schelphoek en zijn wij gaan varen richting de wrakresten van een vliegtuig. Al lang wist ik dat deze hier zou liggen en vandaag gaan we daar dan eindelijk duiken. Dit vliegtuig is vermoedelijk in 1942 neergeschoten, op de terugweg naar Engeland.

Halverwege eerst nog even een korte pauze gehad bij de MS Onrust voordat we aan onze duik begonnen.

Het wrakje ligt op een diepte van ongeveer 10mtr voor de kust van de Heerenkeet. Bert ging als eerste te water, toen was al goed te zien dat het zicht aardig goed zou zijn. Na een half uur stond Bert weer boven en was het wisseling van de wacht. Eenmaal beneden zag ik dat wij precies op het wrak lagen. Daarna lekker rond gesnuffeld in de hoop dat ik me ergens op kon oriënteren. Ik herinnerde mij de uitleg van Bert en al snel had ik de vleugel te pakken. Het wrakje is helaas grotendeels onherkenbaar verminkt en verzand geraakt. Toch heb je hier en daar wel wat herkenningspunten en uitstekende delen. De meeste delen worden bewaakt door een stevige kreeft en het wemelt van de krabben, visjes en ander leven. Na 50 minuten hield ook ik het voor gezien. Het anker schoot ik omhoog met de hefballon die Bert er al aan vast had gemaakt. Eenmaal boven hebben we nog wat gespeeld met de sonar en de fishfinder. Het vliegtuigje was nog goed te zien! Op de terugweg zijn we nog even bij de caissons gestopt, ik had ze nog nooit van dichtbij gezien.

Het was een heerlijke middag en zeker voor herhaling vatbaar!

Joost.