Eerste buitenduik

door | 08/05/2017

Drieschor, vrijdagavond 5 mei 2017.

Thomas en Ineke gaan voor het eerst in buitenwater duiken. Ze hebben al vaak in het zwembad gedoken, dus duiken kunnen ze al. Na het omkleden was Jan zo slim om extra lood bij de instapplaats van de duikplek te regelen. Ook ik had wat extra lood meegenomen. Thomas had wat moeite om het bandje van de duikbril te verstellen. Het verstellen ging inderdaad erg moeilijk. Uiteindelijk lukte het. Ineke had een nieuw pak, zou het koud zijn?

We zouden een half uur gaan duiken voor de eerste opleidingsduik. Het laatste deel van de duik, keurig op 5 meter het rondje afgemaakt en Thomas is (net) niet dieper geweest dan 10 meter, 28 minuten gedoken, dus een mooi rondje. Het trimmen gaat prima, zeker voor de eerste keer. Een schuine grillige natuurbodem maakt het trimmen altijd moeilijker dan een gladde zwembadvloer.
Ik hoorde dat Ineke met Jan ook een goed eerste rondje gemaakt hebben. De kou viel mee, het was goed uit te houden. Veel leven gezien en alles onder controle. Mooi pak heeft Ineke gekocht hoor, niet duur ook, hoorde ik van een andere bron… Aantrekken ging moeilijk. Vergeten te vertellen, als je afwasmiddel gebruikt, dan glij je makkelijker in je pak. Een plastic zak om je hand kan ook helpen. Omdat Ineke een nieuw pak heeft was het nog een hele klus om goed uit te loden maar dat is mede door de hulp van Peter en drie maal de trap op klimmen van Ineke goed gelukt. Door het nieuw pak en omdat we lood uit de trimzakjes achter op haar duikvest hadden gehaald, was het voor Ineke niet mogelijk om horizontaal in het water te liggen. Toch was ze heel rustig onder water en zijn we net over de 8 meter diep geweest en hebben we de westelijk reefballs kunnen bekijken.
Zowel Thomas als Ineke hadden aandacht voor het leven onder water. Thomas vond zelf de kreeften in hun holletjes. Dat is voor een eerste duik een goed teken, je bent niet meer alleen met de apparatuur bezig.

Gelukkig waren er ook nog andere leden bij deze duik aanwezig en natuurlijk Claudia, een instructeur die ook lid wil worden van onze vereniging en mee wil helpen met instructie geven. Hoe moeten we ons best doen? Nou, veel duiken in de Oosterschelde! We gaan woensdag 10 mei 2017 er al mee beginnen!
Peter (evenementen!) had voor de catering gezorgd. Tapas, allerlei softdrinks en zelfs een Belgisch biertje, een nootje, lekkere worstjes, wat een verwennerij!
De temperatuur op de parkeerplaats was best goed, de sfeer ook, het werd zó half elf.
We gingen voldaan naar huis. Als je er niet was? Je hebt een gezellige avond gemist. Kom de volgende keer ook en als je niet wil duiken, dan kunnen we je op de kant goed gebruiken als administrateur (duiklijst, sleutelbewaarder en voor de extra gezelligheid).
12 mei komen we weer naar Dreischor parkeerplaats om 19.00 uur. Zorg voor de juiste hoeveelheid lood en maak je apparatuur en uitrustingsstukken (op basis van je ervaringen met de eerste duik) op maat. Zelf verzinnen hoe je het wil hebben, heel veel mag je zelf uitmaken hoe je het wil hebben. Als het maar veilig is.
We hebben 12 mei drie leerlingen 1-sters. Ik hoop dat we ook drie instructeurs hebben, anders moeten we wat verzinnen. De leden die nog wat moeten doen voor de hogere brevetten, kunnen het best afspraken maken met instructeurs buiten de vrijdag om. Op vrijdag krijgen de 1-sters voorrang.

Met vriendelijke groet,

Bert Moet