De Anemoondag

door | 20/03/2018

Het uitje naar

Zaterdag 17 maart 2018 zijn Ineke Vercruysse en ik naar de Stichting Anemoon dag geweest.

Stichting Anemoon houdt zich bezig met biologie. Ze doen onderzoek naar het leven van strand tot en met onder water. In Nederland, maar ook in de Cariben.

Voor nog geen 10 euro entreekosten kregen we bij aankomst koffie (net al thee op, dus even overgeslagen), een linnen tasje met mooi Anemoonlogo, een boekje “Zoute en zilte natuur in Nederland” van Living Planet en de mogelijkheid om meer dan 12 verschillende ruimte te bezoeken. In die ruimtes kon je kijken, voelen, ruiken wat men daar had uitgestald. Denk aan wieren (op soort gesorteerd, met naam er bij), spookkreeften (wist je dat er meer dan 10 verschillende soorten zijn?), schelpen, slakken, naaktslakken, wormen en ga maar door. We hebben in elk lokaal gekeken wat er was, er was altijd een enthousiaste vrijwilliger van de Stichting die graag zijn kennis wilde delen. Wat weten sommige mensen toch veel….

Je kon ook workshops volgen, wij hebben geprobeerd een spookkreeft op soort te determineren. Er waren microscopen zat, je kon door bijvoorbeeld het tellen van het aantal poten uitsluiten dat het niet de Phtisica marina (Teringlijdertje) was.

De verteller was Aäron Fabrice, een jonge Belg, vandaar denk ik niet het Rotterdamse Teringlij-ertje. Ik vond hem erg grappig, hij had een leuke mimiek en zijn gebaren en lichaamstaal waren ontwapenend als een clown. Desondanks kwam ik er niet uit, ik ben voor biologisch onderzoeker niet geschikt. Voor mij bleef het een spookkreeft en werd het geen Pariambus typicus (Hongerlijdertje).

Stichting “Duik de Noordzee schoon” was er ook, mooie video gezien en wat informatie opgehaald.

We kregen een biologische lunch, heerlijke soep, broodjes met paprika spread (lekker) en biologische kaas met een heerlijke soort pesto (nog lekkerder). Biologische appelsap of vlierbessensap erbij, wat een verwennerij.

We hebben een lezing over anemonen gevolgd van Mick Otten. Machtig mooie plaatjes, de verteller kon van elke anemoon aangeven hoe deze heet en kon vertellen waar deze gezien wordt. Sommige komen alleen bij Borssele voor bijvoorbeeld, andere alleen bij Wemeldinge. Helaas was het lokaal te warm voor Bertje, te weinig frisse lucht en de heerlijke lunch deed de rest, ik ging flink knikkebollen.

Afbeelding van www.anemoon.org

Er waren er meer die er last van hadden. Lag zeker niet aan het verhaal, ik kan het verhaal eens overdoen voor de vereniging, ik kan binnenkort bij de presentatie.

Na al die kennismakingen met biologen en hun onderzoeksgebieden hebben we ons nog ingeschreven bij Stichting Anemoon. Je kunt na je duik bij deze stichting dan aangeven dat je (bijvoorbeeld) bij Frans Kok rif twee Noordzee krabben hebt gezien, of drie groene wierslakken. Of dat je juist niet een gestippelde dieseltreinworm hebt gezien. Nou ja, er is dus een hele lijst en ze zijn al blij als je één waarneming (één soort en daar het aantal bij, ook al is dat nul) doorgeeft. Dat kan ik denk ik wel een keer doen (niet altijd, dat lukt mij dan ook weer niet).

Aan het einde van de dag kregen we nog een (niet biologische) borrel. Kortom, heel erg veel informatie, kennis (-makingen), nieuwe indrukken en dan ook nog een tasje en versnaperingen voor negen euro.

Jullie hebben wat gemist!

Bert Moet