Nieuwjaarsreceptie, de speech van de voorzitter

door | 22/09/2014

Het bestuur van Scaldis wenst u een fijn 2014!

Veel duikplezier toegewenst.

Nieuwsgierig naar de nieuwjaars toespraak van de voorzitter?

Beste leden van Scaldis,

Met deze Nieuwjaars toespraak wil ik beginnen met iets ernstigs: dit jaar is Peter Visch overleden, het was op 12 maart 2013. Peter was al jaren duiker en heeft veel leden van Scaldis uitgelegd hoe je veilig kan duiken. Hij wist met zijn droge humor op een verrassende wijze een ontspannen sfeer te creëren voor de beginnende duikers. Je op een rustige manier leren duiken, dat was wel iets van hem.

Zelf was hij niet alleen een mooi weer duiker. Hij ging graag mee naar de Noordzee en hielp dan ook bij het bergen van een net op 30 meter diepte. Hij zorgde dan goed voor zich zelf, hij kwam met voldoende stops én voldoende lucht boven.

Met een droog pak duiken, dat deed hij niet, gekscherend zei hij hierover dat dat “alleen voor watjes” was.

Peter kon ook geweldig mooie en trouwens ook lange verhalen schrijven over de clubactiviteiten. Hij heeft op ons een uitermate prettige indruk achtergelaten.

Er zijn gelukkig ook leuke dingen gebeurd het afgelopen jaar. Het belangrijkste is natuurlijk het 45 jarige jubileum geweest. We hebben dit uitgebreid gevierd, de organisatie was perfect. De feestzaal was sjiek, het eten heerlijk en we werden ook nog met wetenswaardigheden onderhouden door onder meer de evenementencommissie. We kregen een leuk inzicht in het recente en het minder recente verleden. Beste evenementencommissie, bedankt hiervoor! Natuurlijk ook voor het organiseren van deze receptie. Op naar het 50 jarige feest!

Op deze eerste dag van het nieuwe jaar 2014, hebben sommigen van ons al een duik gemaakt. Sommigen als watje en sommigen als bikkels. Dat er nog velen in betere omstandigheden mogen volgen! Die betere omstandigheden kun je bijvoorbeeld vinden in een warmer land. De voorbereidingen voor een reis naar Egypte zijn al in gang.

Voor dit soort duiken is het prettig als je minimaal je twee sters brevet hebt. De opleiders, ik bedoel hiermee de instructeurs en de begeleiders, willen je graag tot dit niveau brengen. Ook natuurlijk een bedankje aan de opleiders, zonder jullie, geen duikers.

Ik vraag mij nu nog af of we nieuwe leden gaan krijgen die de opleiding tot 1 sters duiker willen gaan volgen. Tot op heden hebben we geen aanmeldingen. Wellicht komen die er bij de tweede introductieduik op 10 januari 2014. Als je nog iemand kent die wellicht de opleiding wil gaan doen, nieuwe leden zijn welkom!

Verder hoop ik natuurlijk, dat er ook veel Zeeuwse duiken gemaakt gaan worden. Niet alleen voor de opleiding, maar ook plezierduiken. Ik vraag mij af of die duik van een paar uur geleden een plezierduik was, brrr.

Het bestuur gaat komende jaar proberen u te verleiden om het werk van de penningmeester te verlichten. We gaan u vragen om niet meer maandelijks te betalen, maar minimaal per 6 maanden, liefst per jaar en dan ook nog vooraf. Ook komt er een mogelijkheid (geen verplichting) tot incasso, dan weet je zeker dat je op tijd betaalt en ga je per kwartaal betalen.

We doen dat niet omdat we alleen maar iets anders willen.

We doen dat omdat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden, die penningmeesters-werk willen doen. Als we allemaal een beetje de penningmeester tegemoet willen komen, dan blijft de penningmeester ook blij. Zij kan dan gaan duiken in plaats van boeken.

Verder gaat de website komend jaar vernieuwd worden. Gelukkig zijn er leden die aangegeven hebben mij te willen helpen. Ik denk niet dat u de site ineens veel beter of mooier gaat vinden. Ik denk wel dat de communicatie steeds meer via de site zal gaan. Ook het opgeven voor een evenement kan dan via de site. Je ziet dan meteen wie er nog meer mee gaan en dat je jezelf ook opgegeven hebt.

Ik hoop verder dat de site beter en makkelijker onderhouden kan gaan worden door verschillende mensen. Zo kan de trainer zijn eigen deel onderhouden en de evenementencommissie weer zijn gedeelte. Ook hier geldt: niet de taak bij één iemand, maar bij meerderen. Dit houdt het werk licht.

Dat doet mij ineens denken aan de werkzaamheden die er zijn gedaan aan het materiaal. Door eigen initiatief zijn er heel wat flessen van de vereniging naar de keuring gebracht. Deze keuring kon door persoonlijke contacten goedkoper uitgevoerd worden. Een ander geeft een paar flessen weer een lik verf. Worden het een beetje leuke kleuren Marcel?

Dit jaar wordt de buddy van het jaar uitgereikt aan iemand die achter de schermen veel voor de vereniging doet, maar die de pech heeft dat hij al een tijdje niet kan duiken. De laatste ontvanger van de buddy van het jaar was Jacqueline. Zij vindt het een goed idee om deze persoon de eer te geven die hem toekomt. Zoals jullie begrijpen, is de “Buddy van het jaar” bedoelt om mensen in het zonnetje te zetten, vanwege het feit dat ze wat meer voor de vereniging doen.

Mag ik jullie vragen om komend jaar je best te doen om ook in aanmerking te komen voor deze trofee? Als je niet weet wat je kunt doen, meld je bij het bestuur, er zijn altijd wel dingen te doen. Ik geef er hier één weg: plan leuke duiken op verschillende data met daarbij een verantwoordelijke voor de zuurstofkoffer en de EHBO koffer en vlag. We moeten toch maar weer eens aan de duikagenda, vinden jullie niet?

Jacqueline, mag ik je vragen naar voren te komen en de “Buddy van het jaar” te overhandigen?

Na deze feestelijke overhandiging, wil ik jullie weer in de gelegenheid met elkaar te praten. Elkaar goed Nieuwjaar te wensen en wellicht zelfs al afspraken te laten maken, voor duiken of voor meehelpen aan activiteiten!

Namens het bestuur wens ik jullie een fantastisch 2014, met vele duiken, met goede afloop!